2 Ekim 2014 Perşembe

Bal Kabagi tatlisi ve kislik hazirliklar...

Bal kabagi tatlisi benim favori tatlimdir. Goruntusu bile insani istaha getirdigini dusundugum bu kolay tatliyi birde sizlerle paylasmak istedim. 


Cok fazla tuketmesekte bu senede bi kac cesit tursu kurdum. Eger netice guzel olursa sofralarimda fotograflarini goruruz, tatifinide o zaman eklemek istiyorum. Hadi hayirlisi bakalim. 


Mevsiminde kizartmalarimida hazirlayip buzluga kaldirayim dedim...


Buda karniyarik ve guveclik hazirlanmis patlican ve biberlerim.Rabbim afiyetle yemeyi nasip eder insallah.


Buzlukta saklamak uzere yaptigim domates soslarim.

Son olarakta hazir Izmir'li olmusken uzum kurusu yapmakta nasip oldu.Turgutlu'dan ayiklanmis gelen uzumleri guneste kurutmak pekte maharet istemiyor yani . :))





30 Eylül 2014 Salı

Erik Marmelati


 
Yeni bir baslangic yeni bir sehir yeni insanlar ve yeni tecrubeler. Artik kendi mutfagima kavusmusken bende yeni birseyler denemek istedim. 
Insallah guzel tatlar denemeye ve paylasmaya devam edicegim.
Malzemeler
1 kilo erik
1 kilo toz seker
1 su bardagi su
Yarim limon suyu veya bir parca limon tuzu

Yapilisi
Erikleri yikayip cekirdeklerini cikaralim
Bir tencerede bir bardak suyla erikleri yumusayincaya kadar kaynatalim
Pisme bitince erikleri blenderdan gecirip sekeri ilave edip kivam alincaya kadar kaynatmaya devam edelim
Pismeye yakin icine limonunuda ekleyip islemi tamamlayalim.


13 Mart 2014 Perşembe

Çiçek Poğça


Mis gibi yumusacık poğcalar hazır..
Uzun bir aradan sonra bu yumuşacık lezzetli poğçalarla tekrar buradayım.Hanım günlerinin
vazgeçilmezi olmaya aday bir tarif.Gayet ciddıyım poğça severler denemelisiniz

Gelelim tarifine
MALZEMELER
1,5 su bardağı ılık süt
1 su bardağı su
125 gr yumuşatılmış tereyağ
1küçük çay bardağı sıvı yağ
1,5 paket yaş maya( dörtlü maya paketlerinden kullandım)
2yumurtanın akı içine sarısı dışına
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
Alabildiği kadar un

Yapılışı;
Malzemelerı sırası ıle ekleyıp yumuşak bir hamur yoğurun.
İçi için; ezılmiş peynır ve küçük doğranmış maydanoz 
Yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayın,elinizde hafif düzleştırerek tam ortasına peynırden
 koyup ortada bırleşecek şekilde kapatın.
Yuvarlak toplar seklinde aralıklı yağlı tepsıye dızın.uzerını ıyıce yumurta sarısı sürün.
Mutfak makası ile 6-8 yerinden 1 cm şeklinde kessin ,tepside yarım saat mayalanmaya bırakın.
Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirin.

14 Kasım 2013 Perşembe

Minik bir kahvalti ve Mantarli milfoylu boregi



Universiteden arkadaslarla minik bir kahvalti etkinligimiz olunca bende hem bir ani olsun hemde bu
vesileyle mantarli boregin tarifinide tarif defterime(yani bloguma)eklemek istedim.
Bes yillik bir aradan sonra arkadaslarla kaldigimiz yerden hem de tum canliligiyla devam etmek,
iste bu dunyanin en degerli seyi.Hepsi benim icin birbirinden degerli guzel arkadaslarim davete icabet ettiginiz
icin tesekkurler.En yakin zamanda tekrar gorusmek dilegiyle...

Aslinda bu blogu acmamdaki ilk niyetim fotograf cekme askimi kanalize etmekti.Ama bunu her zaman
tam basaramiyorum.Malum etrafinizda kucuk karistiricilar(mesala kucuk oglum)olunca bazen sizin
bes dakikalik bir boslugunuzda bazi seyleri yerinde bulamiyorsunuz.Bunun ornegide tabaktaki ginger bread
man kurabiyeler :)))




Bol muhabbetli bir kahvaltidan sonra Turk kahvesi candir dedik,sohbetimize kahve ve tiramisu ile
devam ettik..


Gelelim MANTARLI MILFOY BOREGI'nin tarifine

MALZEMELER
3 adet yufka
islatmak icin
 1 cay bardagi sut
1/2 cay bardagi sivi yag
2 yumurta birinin sarisi uzerine
Ici icin
10-12 adet ince dogranmis mantar
1 buyuk kuru sogan yemeklik dogranmis
2 yemek kasigi sivi yag
tuz,biraz pul buber
1 su bardagi kadar ezilmis beyaz peynir
uzerine yarim paket milfoy hamuru

Oncelikle bir tavada soganlari pisene kadar soteleyin,uzerine mantarlarida ekleyip
suyunu cekene kadar karistirarak pisirin.Pisince ocaktan alin tuzunu biberini ekleyin.
Biraz soguyuncada peynirini ekleyin.
Her bir yufkayi dorde bolun.Her bir parcaya once karisimdan surun sonra iki yemek kasigi
kadar mantarli icten koyup kalin bir sigara boregi yapar gibi genis taraftan sivri uc kisma dogru
sarin.Milfoyden uzun seritler keserek spiral sekilde borege sarin ve yagli kagit uzerine tepsiye
aralikli dizin.Uzerine yumurta sarisini da surup 180 derecede kizarana kadar pisirin.Hafif sicak
servis etmenizi tavsiye ederim...

7 Kasım 2013 Perşembe

Muharrem Ayi Iftari


O kadar hizli geciyorki hayat ve bir o kadar da yavas.Nerden baktigina gore degisiyor yani..
Bir bakiyosun dunya yukunun altinda kalmisin kimildamiyor yelkovan,birde bakmisin ki
o bitmez sandigin omur elinde bos bir heybeyle oylece gidiveriyor,telasla.Belli ki otelere verilmis
 bir sozu var acele ediyor.Iste bu dongude ritmi yenileyecek birseyler yapalim dedik.Nasip oldu desek
daha isabetli olacak galiba.Muharrem ayini degerlendiren 5-10 gence acizane  bir iftar yemegi  hazirladik.
Rabbim sevaplarina ve dualarina dahil eder insallah.
Bu da, neden yayin yapmiyorsun,gittin siteyi bosladin,ne yapiyorsun oralarda deyip beni akillarinin
bi kosesinde tutan guzel arkadasarima gelsin.Tekrar selamlarimi iletip ekliyorum,"cok sukur bildiginiz
islerle ugrasip gidiyoruz".





Menudekiler;
Mercimek corbasi
Kayseri yaglamasi
Yaprak sarmasi-cicek dolmasi
Rus salatasi
Tavuklu salata
Iftariyelikler
Tatli;Burma kadayif tatlisi.

1 Kasım 2013 Cuma

Gezmelerdeyiz...

 

Sevgili arkadasim Sema'da guzel bir kahvalti sofrasinda bulustuk eski dostlarla. Sofra kadar muhabbetimizde cok guzel ve keyifliydi. Harika bir hahvalti ve uzerine enfes bir turk kahvesi. Hersey cok guzeldi Semacim , tesekkurler.

Buda dayimizin gelini Busranin ikramlari. Yaprak sarmasi okadar ince zariftiki beni kalbimden vurdu. Marifetli Busracim hersey cok lezzetli olmus. Ellerine saglik.


Bu arada bu benim telefondan ilk yayinim oldu insallah gorsel sorun olmaz..:)

25 Eylül 2013 Çarşamba

Kabak Cicegi Dolmasi


Mevsimini kacirmis olsakta seneye hazirlik nevinden bu tarifi koymak istedim.Hep kislik hazirlik
olacak degilya buda bahar hazirligi olsun.Yoresel olarak ic anadoluda bilinen bir yemektir
kabak cicegi dolmasi.Ya insanlar bahcelerinden toplar yada kucuk mahalle aralarinda satilir.
Haziran ayi civarinda baslar 5-6 hafta icindede biter sezonu.Ama yenilesi hos bir tadi vardir.
Klasik bir dolma ici ile cicekleri doldurup orta ateste dolma gibi pisirip,ister sicak ister soguk
sarimsakli yogurt ile servis edilir.
Ben evde yaptigimiz tarifi ve yapilisini kisaca yazayim

MALZEMELER
Kabak cicegi
ic harci icin(cicek sayisina yetecek kadar)
250 gr kiyma
1 su bardagi pirinc
1 yemek kasigi domates-biber salcasi
nane,kimyon,pul biber,tuz
1 buyuk kuru sogan( ince kiyilmis)
Ince kiyilmis dere otu,maydanoz
1/2 su bardagi zeytin yagi
Uzerine pisirirken 1 yemek kasigi aci yada tatli biber salcasi  ile iki su bardagi sicak su ekleyin.
Yaninda sarimsakli yogurt.
Yapilisi
Kabak ciceklerini tektek yavasca sudan gecirin,sap kismindaki yesil uzantilari koparin.
Ic malzemeleri karistirin,yaklasik 1-2 tatli kasigi miktari ciceklerin icine koyup
uzun cicek kisimlarini ust uste getirip iceri dogru bastirin.Bu sekilde cicekleri doldurun.
Tencereye dizerken ust kismina bir diger cicegin taban kismini yerlestirerek yan yana sirali dizin.
Uzerine sicak su ile salcayi cozdurup gezdirin,isterseniz et suyuda koyabilirsiniz.
Kisik ateste yarim saat pisirin.
Not:cicekler uzun omurlu degildir aldiginiz gun doldurun, pisirmeden buzlukta  uzun sure
muhafaza da edebilirsiniz.

9 Eylül 2013 Pazartesi

Elma canaginda meyve salatasi


Biraz vakit ayirip kendime bir meyve salatasi yapayim dedim,aksamin bir vakti cocuklar ortalik
dagitirken degisik bir sunum olsun deyip bu salatayi yaptim.Bir sitede gormustum sizinlede
paylasmak istedim.Icini kremsantili meyve salatasiyla da doldurabilirsiniz,tabi kalori derdiniz yoksa
Yapimi cok zor degil biraz oyalayici ama sunumu cok hos
Once elmalari yikayip ust sap kismindan bir parmak kalinliginda halka seklinde kesip alin
Alt kismi patates oyucuyla bir canak seklinde bosaltin.Ben cikardigim elmalarin cekirdeklerini
temizleyip salataya dogradim.Ust kismi bir kucuk bicakla cicek seklinde kesin.Bu kismi biraz
oyalayici oluyor tabi.Sonra istediginiz meyveleri kupler seklinde dograyip karistirin ve canaklara doldurun
cicek sapkalari bir kurdan ile uzerine sabitleyin.Afiyet olsun...


28 Ağustos 2013 Çarşamba

Koy Sofrasi..



Iki yillik bir aradan sonra tekrar memlekette olmak dogdugun topraklarda,eski es dostla bulusmak
oyle kolay tarif edilemez.Guzeller guzeli koyumun havasida suyuda bir baskadir.Ama dahada guzel
ve hos olan ise annemin tandirda pisirdigi kemikli et haslamasidir ki onuda yemeden ne demek istedigimi
yine anlayamazsiniz.Bu sefer isin ikinci sefi,canim ablam yapti ama yine annem usulu ile pisti.Buyuk bir
kazanda en az 5-6 saat agir agir pisince tam kivaminda enfes bir tat ortaya cikti.
Ben yedim ama goruntuleride paylasmak isyedim.Sakin kizmayin bu yapilirmi diye ,yolunuz Sivas'a duserse
bence sizde bir tadin.Ama once bir tandir sonrada kulplu bir kazan sart.



Ablacigim sofrayi kurarken ben yine bu muhtesem lezzeti fotografladim.Tabi bu tat yanliz degildi sofrada
tamami bahceden yani %100 organik sebzelerden salata birde patatesli hambal vardi hemde bol
tereyagli(tereyagida ev yapimi).
Bir taraftanda ocakta kozlenen patlicanlar ve koy tandir lavasi ile yenilmeye hazirdi.
Daha ne olsun,verene Sonsuz Sukurler....






3 Ağustos 2013 Cumartesi

Eski dostlarla iftarda..


Uzun bir aradan sonra bir iki kare fotografla ise baslayayim dedim.Artik firsat buldukca sondan basa dogru
yayinlamaya calisacagim.Hem tasinma hem de hasret giderme ustelik Ramazan ayinin tatli telaslari biraz zor olmuyor desem yalan olur.Ama lezzeti mesakkatinde gizli su gunleri cok ozlemisim vesselam.
Bu sofrayi yayinlamak istedim cunku benim icin cok ozel insanlar vardi bu davette.Gurbetteki gunlerimde
cok guzel anilarimiz olan sadece komsum degil ayni zamanda kaliteli birde dostum olan arkadasim ve kayinvaldesi ile guzel bir aksam gecirmek nasip oldu.Eski gunlerdeki gibi.. Belki bu yaziyi okuyan ve hala
gurbet soluklayan arkadaslarim tebessum etmislerdir.Onlarida cok ozledigimi ve insallah tekrar karsilasmak
ve karsilikli birer cay daha icmek istedigimi bilmelerini isterim.
Iste bir kac fotograf insallah devami yakinda...